Recepten met de allerlekkerste besjes van op het veld

Het basisrecept confituur gaat uit van 1kg fruit en 1 kg suiker. Wil je dit echter op een gezondere manier aanpakken , kan je werken met minder suiker in combinatie met pec plus of met geleisuiker extra fruit. Beide zorgen voor opgesteven confituur zonder deze grote hoeveelheden suiker.

Ikzelf doe altijd 1 kg fruit, 250g suiker en proef vervolgens. Is het zoet genoeg dan voeg ik geen extra suiker toe, maar gebruik extra pec plus. 

Ieders smaak verschilt uiteraard, dus start met experimenteren zou ik zeggen

IMG_7635_edited.jpg

Rode bessengelei met een pepertoets

nodig:

1 kg afgeritste rode aalbessen

1 steranijs

2 rode pepers in ringetjes gesneden

1-2 tl szechuanpeperkorreltes

750g geleisuiker

Verwarm de rode bessen op een laag vuur met 60 ml water en kook tot de bessen openbarsten.

Schep het mengsel in een fijne zeef en duw er zo veel mogelijk sap uit.

neem 750 ml sap en doe dit terug in een kookpot. Voeg de steranijs, rode peperringgetjes, szechuanpeper en suiker toe.

Breng terug aan de kook en laat 4 min flink doorkoken. Verwijder het schuim.

Vul schoongemaakt en gesteriliseerde potten, sluit af en draai om.

De gelei stijft op tijdens het afkoelen.

aalbessen-frambozen gelei

nodig:

1 kg rode aalbessen

500g frambozen

1.3 kg suiker

20 cl water

Verwijder de pitjes en steeltjes van het fruit.

Strooi de suiker in een kookpot en voeg 20 cl water toe. Breng aan de kook en voeg het fruit toe wanneer de suiker gesmolten is en er een siroop ontstaat.

Breng opnieuw aan de kook

Verwijder het schuim

Kook gedurende 5 minuten

Zeef door een fijne zeef en vang het sap op

Breng opnieuw aan de kook.

test regelmatig of de gelei stolt op een koud bord. Van zodra dit in orde is, vul je schone en gesteriliseerde potten. sluit af met een deksel en draai ondersteboven.

Zelfgemaakte conserven
Bessensap

basisrecept bessensap

2 tot 3 kilo bessen geven ongeveer 1 liter sap of anderhalve liter puree, afhankelijk van de bessensoort.
Pureer de zachte bessen met een staafmixer of keukenrobot
Bessen met een harde schil zoals stekelbessen probeer je te pureren in een pan door ze kapot te duwen en even te koken (max 10 min anders krijg je gelei) en in een kleine hoeveelheid water (150 ml/kg)
Hou je van troebel sap dan hoef je niet te zeven. Voeg eventueel kleine hoeveelheden suiker of citroensap toe naar eigen smaak (los hde suiker eventueel op in een kleien hoeveelheid sap die je kort verwarmt) en klaar.
Heb je graag helder sap dan giet je de bessenpuree door een fijne zeef die bekleed werd met een propere theedoek. Laat het gedurende een nacht uitlekken want als je gaat duwen of persen, wordt het terug troebel.