Recepten met de allerlekkerste besjes van op het veld
Het basisrecept confituur gaat uit van 1kg fruit en 1 kg suiker. Wil je dit echter op een gezondere manier aanpakken , kan je werken met minder suiker in combinatie met pec plus of met geleisuiker extra fruit. Beide zorgen voor opgesteven confituur zonder deze grote hoeveelheden suiker.
Ikzelf doe altijd 1 kg fruit, 250g suiker en proef vervolgens. Is het zoet genoeg dan voeg ik geen extra suiker toe, maar gebruik extra pec plus.
Ieders smaak verschilt uiteraard, dus start met experimenteren zou ik zeggen
Bramen yoghurt ijs
-
200g Blom en Beez bramen
-
200g gecondenseerde melk
-
250g griekse yoghurt
-
2 eetlepels lekkere honing van op het veld
Hak de bramen met de gecondenseerde melk fijn in een blender
​
Spatel de yoghurt en de honing eronder
​
Giet in een ijsmachine en volg de instructies van het toestel of zet in een platte kom in de vriezer er roer regelmatig om tot het mengsel mooi bevroren is.
​
Bramen mojito
nodig voor 4 personen:
15 cl vers bramen sap: plet de bramen met een vork of gebruik een sapcentrifuge of staafmixer
​
4 takjes munt
16 bramen voor versiering
16 cl rum
200 ml mineraalwater
sap van 2 limoenen
rietsuiker/rietsuikersiroop naar smaak
ijsblokjes of crushed ice
​
Voeg alle ingrediënten samen in een mooi cocktail glas en versier met de takjes munt.
​
Genieten maar
Rode bessengelei met een pepertoets
nodig:
1 kg afgeritste rode aalbessen
1 steranijs
2 rode pepers in ringetjes gesneden
1-2 tl szechuanpeperkorreltes
750g geleisuiker
​
Verwarm de rode bessen op een laag vuur met 60 ml water en kook tot de bessen openbarsten.
Schep het mengsel in een fijne zeef en duw er zo veel mogelijk sap uit.
neem 750 ml sap en doe dit terug in een kookpot. Voeg de steranijs, rode peperringgetjes, szechuanpeper en suiker toe.
Breng terug aan de kook en laat 4 min flink doorkoken. Verwijder het schuim.
Vul schoongemaakt en gesteriliseerde potten, sluit af en draai om.
De gelei stijft op tijdens het afkoelen.
​
aalbessen-frambozen gelei
nodig:
1 kg rode aalbessen
500g frambozen
1.3 kg suiker
20 cl water
​
Verwijder de pitjes en steeltjes van het fruit.
​
Strooi de suiker in een kookpot en voeg 20 cl water toe. Breng aan de kook en voeg het fruit toe wanneer de suiker gesmolten is en er een siroop ontstaat.
Breng opnieuw aan de kook
Verwijder het schuim
Kook gedurende 5 minuten
Zeef door een fijne zeef en vang het sap op
Breng opnieuw aan de kook.
test regelmatig of de gelei stolt op een koud bord. Van zodra dit in orde is, vul je schone en gesteriliseerde potten. sluit af met een deksel en draai ondersteboven.
basisrecept bessensap
2 tot 3 kilo bessen geven ongeveer 1 liter sap of anderhalve liter puree, afhankelijk van de bessensoort.
Pureer de zachte bessen met een staafmixer of keukenrobot
Bessen met een harde schil zoals stekelbessen probeer je te pureren in een pan door ze kapot te duwen en even te koken (max 10 min anders krijg je gelei) en in een kleine hoeveelheid water (150 ml/kg)
Hou je van troebel sap dan hoef je niet te zeven. Voeg eventueel kleine hoeveelheden suiker of citroensap toe naar eigen smaak (los hde suiker eventueel op in een kleien hoeveelheid sap die je kort verwarmt) en klaar.
Heb je graag helder sap dan giet je de bessenpuree door een fijne zeef die bekleed werd met een propere theedoek. Laat het gedurende een nacht uitlekken want als je gaat duwen of persen, wordt het terug troebel.
bessen muffins
190gr patisseriebloem
190g speltbloem
1 eetlepel bakpoeder
130g bruine suiker
130g boter (margarine)
2 eieren
25 cl melk (sojamelk)
190g frambozen
doe de 2 soorten bloem in de mengbeker van de keukenrobot
voeg bakpoeder en bruine suiker toe aan de bloem
meng de droge ingrediënten kort
smelt de boter op een zacht vuurtje
breek de eieren en voeg toe aan het bloemmengsel
meng rustig
giet de melk erbij en vervolgens ook de gesmolten boter
meng nog ongeveer 1 minuut tot een homogeen beslag
voeg de frambozen toe en spatel ze voorzichtig door het deeg
Neem een bakplaat met muffin vorm en plaats in elk vormpje een papieren cup
verwarm de oven op 210C
vul de cupjes met beslag tot net onder de rand
bak de muffins gedurende 20 min op 210C
Citroen meringuetaart met frambozen
Taartbodem:
300gr patisseriebloem
2 el suiker
150g koude boter
1 losgeklopt ei
​
lemoncurd
​
zachte meringue:
3 eiwitten
zout
150g suiker
​
bakvorm van 24 cm diameter of 6 vormpjes van 6-8 cm
250g frambozen
Maak het deeg:
Meng boter, bloem, suiker en zout tot kruim. voeg het ei en 1 kl water toe en meng met de hand, niet kneden.
Verpak het deeg in folie en leg 30 min in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een dunne lap en bekleed er de taartvorm mee.
Prik het deeg in met een vork en zet 30 min in de diepvries.
Verwarm de oven op 175°C en bak 10 min tot hij licht goudbruin is.
Laat afkoelen
Leg een mooie laag lemoncurd op de bodem
Spuit of smeer de meringue op de lemoncurd.
​
Werk af met frambozen
​
Smullen maar
zwarte bessen siroop
1 kg zwarte bessen/cassis
water
suiker
scheutje citroensap
​
Verwijder de steeltjes van de bessen en doe ze in een pan. voeg ongeveer 100 ml water toe en zet op het vuur. Laat ongeveer 15 min pruttelen en kneus de vruchten ondertussen, zodat het sap vrijkomt.
Zeef het mengsel en druk alle sap eruit.
Meet de hoeveelheid sap met een maatbeker. Voeg suiker toe: het aantal gram suiker is gelijk aan het aantal ml sap. doe ook een scheutje citroensap erbij.
​
Warm nog even op tot alle suiker is opgelost.
​
Schenk in schone flessen en sluit ze direct af.
​
Bewaar in de koelkast.
marmelade met zwarte bessen
125g zwarte bessen/cassis
1.25 lwater
1125g suiker
scheutje citroensap
500g (biologische) appelsienen
eventueel pectine
​
Verwijder de steeltjes van de bessen en doe ze samen met 125g suiker in een pan. Laat ongeveer 25 min pruttelen en roer regelmatig.
Pers de appelsien. Verwijder het witte gedeelte uit de schil en snij deze in smalle reepjes. Doe het appelsiensap en de schilletjes samen met het citroensap in een pan met dikke bodem. Voeg ook het water toe. Breng aan de kook en laat zachtjes 25-30 min koken tot de schilletjes doorschijnend en zacht zijn.
Voeg de rest van de suiker toe. Laat zachtjes koken en roer af en toe om. Check of de marmelade vast genoeg is. Indien niet, voeg kleine hoeveelheden pectine toe tot de druppels van de marmelade bol blijven staan op een koud schoteltje.
Meng de zwarte bessen erdoor en schenk ik propere konfituur potten. Vul tot de rand, sluit af en laat ze omgekeerd afkoelen.
cakejes met zwarte bessen
100g zwarte bessen/cassis
1 el lichtbruine suiker
100g boter
100g suiker
2 eieren
100g zelfrijzende bloem
1 tl bakpoeder
eventueel glazuur
​
​
Verwijder de steeltjes van de bessen en schep ze om met de bruine suiker.
Klop de boter met de zuikr tot een licht en romig mengsel
Klop de eieren erdoor
Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg geleidelijk toe.
Roer als laatste de bessen door het beslag.
Schep het beslag in kleine vormpjes, niet te vol want ze gaan nog rijzen.
Bak de cakejes gedurende 15-20 minuten op 200°C. en laat ze afkoelen op een rooster.
Bestrijk de cakejes eventueel met glazuur.