Recepten met de allerlekkerste besjes van op het veld
Het basisrecept confituur gaat uit van 1kg fruit en 1 kg suiker. Wil je dit echter op een gezondere manier aanpakken , kan je werken met minder suiker in combinatie met pec plus of met geleisuiker extra fruit. Beide zorgen voor opgesteven confituur zonder deze grote hoeveelheden suiker.
Ikzelf doe altijd 1 kg fruit, 250g suiker en proef vervolgens. Is het zoet genoeg dan voeg ik geen extra suiker toe, maar gebruik extra pec plus.
Ieders smaak verschilt uiteraard, dus start met experimenteren zou ik zeggen

Rode bessengelei met een pepertoets
nodig:
1 kg afgeritste rode aalbessen
1 steranijs
2 rode pepers in ringetjes gesneden
1-2 tl szechuanpeperkorreltes
750g geleisuiker
Verwarm de rode bessen op een laag vuur met 60 ml water en kook tot de bessen openbarsten.
Schep het mengsel in een fijne zeef en duw er zo veel mogelijk sap uit.
neem 750 ml sap en doe dit terug in een kookpot. Voeg de steranijs, rode peperringgetjes, szechuanpeper en suiker toe.
Breng terug aan de kook en laat 4 min flink doorkoken. Verwijder het schuim.
Vul schoongemaakt en gesteriliseerde potten, sluit af en draai om.
De gelei stijft op tijdens het afkoelen.
aalbessen-frambozen gelei
nodig:
1 kg rode aalbessen
500g frambozen
1.3 kg suiker
20 cl water
Verwijder de pitjes en steeltjes van het fruit.
Strooi de suiker in een kookpot en voeg 20 cl water toe. Breng aan de kook en voeg het fruit toe wanneer de suiker gesmolten is en er een siroop ontstaat.
Breng opnieuw aan de kook
Verwijder het schuim
Kook gedurende 5 minuten
Zeef door een fijne zeef en vang het sap op
Breng opnieuw aan de kook.
test regelmatig of de gelei stolt op een koud bord. Van zodra dit in orde is, vul je schone en gesteriliseerde potten. sluit af met een deksel en draai ondersteboven.


basisrecept bessensap
2 tot 3 kilo bessen geven ongeveer 1 liter sap of anderhalve liter puree, afhankelijk van de bessensoort.
Pureer de zachte bessen met een staafmixer of keukenrobot
Bessen met een harde schil zoals stekelbessen probeer je te pureren in een pan door ze kapot te duwen en even te koken (max 10 min anders krijg je gelei) en in een kleine hoeveelheid water (150 ml/kg)
Hou je van troebel sap dan hoef je niet te zeven. Voeg eventueel kleine hoeveelheden suiker of citroensap toe naar eigen smaak (los hde suiker eventueel op in een kleien hoeveelheid sap die je kort verwarmt) en klaar.
Heb je graag helder sap dan giet je de bessenpuree door een fijne zeef die bekleed werd met een propere theedoek. Laat het gedurende een nacht uitlekken want als je gaat duwen of persen, wordt het terug troebel.
bessen muffins
190gr patisseriebloem
190g speltbloem
1 eetlepel bakpoeder
130g bruine suiker
130g boter (margarine)
2 eieren
25 cl melk (sojamelk)
190g frambozen
doe de 2 soorten bloem in de mengbeker van de keukenrobot
voeg bakpoeder en bruine suiker toe aan de bloem
meng de droge ingrediënten kort
smelt de boter op een zacht vuurtje
breek de eieren en voeg toe aan het bloemmengsel
meng rustig
giet de melk erbij en vervolgens ook de gesmolten boter
meng nog ongeveer 1 minuut tot een homogeen beslag
voeg de frambozen toe en spatel ze voorzichtig door het deeg
Neem een bakplaat met muffin vorm en plaats in elk vormpje een papieren cup
verwarm de oven op 210C
vul de cupjes met beslag tot net onder de rand
bak de muffins gedurende 20 min op 210C
