top of page

Recepten met de allerlekkerste besjes van op het veld

Het basisrecept confituur gaat uit van 1kg fruit en 1 kg suiker. Wil je dit echter op een gezondere manier aanpakken , kan je werken met minder suiker in combinatie met pec plus of met geleisuiker extra fruit. Beide zorgen voor opgesteven confituur zonder deze grote hoeveelheden suiker.

Ikzelf doe altijd 1 kg fruit, 250g suiker en proef vervolgens. Is het zoet genoeg dan voeg ik geen extra suiker toe, maar gebruik extra pec plus. 

Ieders smaak verschilt uiteraard, dus start met experimenteren zou ik zeggen

Bramen mojito

nodig voor 4 personen:

15 cl vers bramen sap: plet de bramen met een vork of gebruik een sapcentrifuge of staafmixer

​

4 takjes munt

16 bramen voor versiering

16 cl rum

200 ml mineraalwater

sap van 2 limoenen

rietsuiker/rietsuikersiroop naar smaak

ijsblokjes of crushed ice

​

Voeg alle ingrediënten samen in een mooi cocktail glas en versier met de takjes munt.

​

Genieten maar

IMG_3067(1)_edited.jpg
IMG_7635_edited.jpg

Rode bessengelei met een pepertoets

nodig:

1 kg afgeritste rode aalbessen

1 steranijs

2 rode pepers in ringetjes gesneden

1-2 tl szechuanpeperkorreltes

750g geleisuiker

​

Verwarm de rode bessen op een laag vuur met 60 ml water en kook tot de bessen openbarsten.

Schep het mengsel in een fijne zeef en duw er zo veel mogelijk sap uit.

neem 750 ml sap en doe dit terug in een kookpot. Voeg de steranijs, rode peperringgetjes, szechuanpeper en suiker toe.

Breng terug aan de kook en laat 4 min flink doorkoken. Verwijder het schuim.

Vul schoongemaakt en gesteriliseerde potten, sluit af en draai om.

De gelei stijft op tijdens het afkoelen.

​

aalbessen-frambozen gelei

nodig:

1 kg rode aalbessen

500g frambozen

1.3 kg suiker

20 cl water

​

Verwijder de pitjes en steeltjes van het fruit.

​

Strooi de suiker in een kookpot en voeg 20 cl water toe. Breng aan de kook en voeg het fruit toe wanneer de suiker gesmolten is en er een siroop ontstaat.

Breng opnieuw aan de kook

Verwijder het schuim

Kook gedurende 5 minuten

Zeef door een fijne zeef en vang het sap op

Breng opnieuw aan de kook.

test regelmatig of de gelei stolt op een koud bord. Van zodra dit in orde is, vul je schone en gesteriliseerde potten. sluit af met een deksel en draai ondersteboven.

Zelfgemaakte conserven
Bessensap

basisrecept bessensap

2 tot 3 kilo bessen geven ongeveer 1 liter sap of anderhalve liter puree, afhankelijk van de bessensoort.
Pureer de zachte bessen met een staafmixer of keukenrobot
Bessen met een harde schil zoals stekelbessen probeer je te pureren in een pan door ze kapot te duwen en even te koken (max 10 min anders krijg je gelei) en in een kleine hoeveelheid water (150 ml/kg)
Hou je van troebel sap dan hoef je niet te zeven. Voeg eventueel kleine hoeveelheden suiker of citroensap toe naar eigen smaak (los hde suiker eventueel op in een kleien hoeveelheid sap die je kort verwarmt) en klaar.
Heb je graag helder sap dan giet je de bessenpuree door een fijne zeef die bekleed werd met een propere theedoek. Laat het gedurende een nacht uitlekken want als je gaat duwen of persen, wordt het terug troebel.

bessen muffins

190gr patisseriebloem

190g speltbloem

1 eetlepel bakpoeder

130g bruine suiker

130g boter (margarine)

2 eieren

25 cl melk (sojamelk)

190g frambozen

doe de 2 soorten bloem in de mengbeker van de keukenrobot

voeg bakpoeder en bruine suiker toe aan de bloem

meng de droge ingrediënten kort

smelt de boter op een zacht vuurtje

breek de eieren en voeg toe aan het bloemmengsel

meng rustig

giet de melk erbij en vervolgens ook de gesmolten boter

meng nog ongeveer 1 minuut tot een homogeen beslag

voeg de frambozen toe en spatel ze voorzichtig door het deeg

Neem een bakplaat met muffin vorm en plaats in elk vormpje een papieren cup

verwarm de oven op 210C

vul de cupjes met beslag tot net onder de rand

bak de muffins gedurende 20 min op 210C

IMG_8157(1).jpeg
IMG_2706_edited.jpg

Citroen meringuetaart met frambozen

Taartbodem:

300gr patisseriebloem

2 el suiker

150g koude boter

1 losgeklopt ei

​

lemoncurd

​

zachte meringue:

3 eiwitten

zout

150g suiker

​

bakvorm van 24 cm diameter of 6 vormpjes van 6-8 cm

 

250g frambozen

Maak het deeg:

Meng boter, bloem, suiker en zout tot kruim. voeg het ei en 1 kl water toe en meng met de hand, niet kneden.

Verpak het deeg in folie en leg 30 min in de koelkast.

Rol het deeg uit tot een dunne lap en bekleed er de taartvorm mee.

Prik het deeg in met een vork en zet 30 min in de diepvries.

Verwarm de oven op 175°C en bak 10 min tot hij licht goudbruin is.

Laat afkoelen

Leg een mooie laag lemoncurd op de bodem

Spuit of smeer de meringue op de lemoncurd.

​

Werk af met frambozen

​

Smullen maar

zwarte bessen siroop

1 kg zwarte bessen/cassis

water

suiker

scheutje citroensap

​

Verwijder de steeltjes van de bessen en doe ze in een pan. voeg ongeveer 100 ml water toe en zet op het vuur. Laat ongeveer 15 min pruttelen en kneus de vruchten ondertussen, zodat het sap vrijkomt.

Zeef het mengsel en druk alle sap eruit.

Meet de hoeveelheid sap met een maatbeker. Voeg suiker toe: het aantal gram suiker is gelijk aan het aantal ml sap. doe ook een scheutje citroensap erbij.

​

Warm nog even op tot alle suiker is opgelost.

​

Schenk in schone flessen en sluit ze direct af.

​

Bewaar in de koelkast.

IMG_2722_edited.jpg
Zelfgemaakte conserven

marmelade met zwarte bessen

125g zwarte bessen/cassis

1.25 lwater

1125g suiker

scheutje citroensap

500g (biologische) appelsienen

eventueel pectine

​

Verwijder de steeltjes van de bessen en doe ze samen met 125g suiker in een pan. Laat ongeveer 25 min pruttelen en roer regelmatig.

Pers de appelsien. Verwijder het witte gedeelte uit de schil en snij deze in smalle reepjes. Doe het appelsiensap en de schilletjes samen met het citroensap in een pan met dikke bodem. Voeg ook het water toe. Breng aan de kook en laat zachtjes 25-30 min koken tot de schilletjes doorschijnend en zacht zijn.

Voeg de rest van de suiker toe. Laat zachtjes koken en roer af en toe om. Check of de marmelade vast genoeg is. Indien niet, voeg kleine hoeveelheden pectine toe tot de druppels van de marmelade bol blijven staan op een koud schoteltje.

Meng de zwarte bessen erdoor en schenk ik propere konfituur potten. Vul tot de rand, sluit af en laat ze omgekeerd afkoelen.

cakejes met zwarte bessen

100g zwarte bessen/cassis

1 el lichtbruine suiker

100g boter

100g suiker

2 eieren

100g zelfrijzende bloem

1 tl bakpoeder

eventueel glazuur

​

​

Verwijder de steeltjes van de bessen en schep ze om met de bruine suiker.

Klop de boter met de zuikr tot een licht en romig mengsel

Klop de eieren erdoor

Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg geleidelijk toe.

Roer als laatste de bessen door het beslag.

Schep het beslag in kleine vormpjes, niet te vol want ze gaan nog rijzen.

Bak de cakejes gedurende 15-20 minuten op 200°C. en laat ze afkoelen op een rooster.

Bestrijk de cakejes eventueel met glazuur.

Bosbessenmuffins
bottom of page